Orzechowo-sezamowy spód z serowo- dyniową masą, polane słodką masą...
Składniki:
200g sezamowych ciastek pełnoziarnistych lub jakich chcecie np.herbatników :)
orzechy włoskie garść
80g masła
1 kg białego sera
2 szklanki puree z dyni
5 jaj
2 żółtka
1,5 szklanki cukru
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
puszka masy kajmakowej (u mnie kawowa)
średni kubek śmietany kremówki
Ciastka i orzechy zmielone w młynku do kawy zagnieść z masłem i wyłożyć spód na kwadratowej blaszy.
Wylać na niego masę serowo-dyniową:
Pamiętajcie-aby sernik był puszysty, ser musi mieć temperaturę pokojową!
ser miksujemy z masą dyniową (ja miałam zamrożoną wcześniej przygotowaną na sernik świąteczny).
Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Następnie dodajemy po jednym jajku chwilę miksując.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni góra-dół, tak długo, aż zacznie się rumienić a wykałaczka wbita w masę będzie sucha.
Zimny sernik polewamy masą kremowo-kajmakową:
ubijamy śmietanę kremówkę 30%, mieszamy z kajmakiem dodawanym stopniowo do śmietany i przesmaczna bomba kaloryczna gotowa!
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Mmm, ależ on smakowicie wygląda... :)
OdpowiedzUsuń