Składniki:
1 kg marchewki
kawałek selera
kawałek pora
kawałek pietruszki
wywar z porcji rosołowej
wywar z porcji rosołowej
świeży imbir do smaku
skórka pomarańczowa do smaku
sok z jednej pomarańczy
odrobina słodkiej śmietanki 18%
papryka chilli w proszku
sól
na pulpeciki:
mięso mielone z szynki 250g
mała cebula
duży ząbek czosnku
żółtko
mała garść bułki tartej
majeranek
Obieramy marchewkę, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z porem, selerem i pietruszką w ilości wywaru przykrywającej warzywa.
Solimy wszystko, przyprawiamy ostrą papryką, odrobiną tartej skórki z pomarańczy i tartym imbirem, dodajemy sok pomarańczowy.
Miksujemy wszystko na gładką masę i dolewamy śmietankę.
Pozdajemy z małymi pulpecikami gotowanymi na parze.
konsystencja tego kremu genialna!
OdpowiedzUsuńUdała mi się :)
Usuń