poniedziałek, 5 listopada 2012

Zapa dyniowa pikantna

Na średni garnek:
1 kg dyni
kawałek selera
por
kilka marchewek
pietruszka
kilka ziemniaków
2 kostki rosołowe
sól
pieprz
gałka muszkatołowa 
curry
słodka papryka
 pestki dyni
grzanki czosnkowe


O pikanterii decyduje ilość danego pieprzu i gałki.


Wszystkie warzywa gotujemy na miękko
przyprawiamy
i miksujemy na gładki krem.

Pestki dyni prażymy na suchej i gorącej patelni
często mieszając

Dodatkiem są prażone pestki dyni oraz grzanki czosnkowe:


2 komentarze:

  1. ha! dziś robiłam krem z dyni właśnie. rozkochała mnie w sobie, nie powiem, chociaż niegdyś uznawałam ją za mdłe warzywo... a tu wystarczy coś charakternego dodać i już koleżanka zyskuje w moich oczach :) piękna zupa! (o ile zupa może być piękna...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zgadzam się jeden składnik sprawi,że nabiera charakteru :)
      za każdym razem wychodzi inna :) a zaczęłam ją gotować dopiero w tym roku :)

      Usuń