piątek, 7 lutego 2014

Czekoladowe babeczki na ciepło

Składniki na 6-8 babeczko- torcików:

- 150g gorzkiej czekolady 70%
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 3 jajka
- 30g mąki


Czekoladę połamać i rozpuścić nad para wodną, do rozpuszczonej dodać pokrojone masło i mieszać do połączenia.
Dodać cukier puder, jak już cukier się roztopi, odstawić powstałą masę do przestygnięcia.
W tym czasie dobrze roztrzepać jajka, dodać do ostudzonej masy, wszystko dokładnie połączyć.
Dodać mąkę i wymieszać.
Powstałą masę wylać do kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tak do 2/3 wysokości.
Zamrozić przez min 2 godz. Piec zamrożone, nie rozmrażać!!!! Moje tym razem nie były zamrożone a tylko mocno schłodzone na mrozie co w efekcie nie dało płynnego wnętrza a miękkie i wilgotne babeczki-równie pyszne.
W piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20-22 minuty.
Podawać z lodami i owocami.
 
 

1 komentarz: